'Een psychotherapeut draagt geen oplossingen aan, maar leert je kind zijn eigen oplossingen te vinden.'
Kinderen, jongeren en gezinnen kunnen terecht bij onze therapeuten, Daphne en Krista. In een kennismakingsgesprek luisteren zij naar jullie verhaal. Afhankelijk van jullie vraag en jullie kind of jongere zal dit gesprek met de ouders en/of jullie kind, jongere doorgaan. De stap zetten naar een therapeut en uitleggen wat er precies aan de hand is, vraagt moed en energie. Tijdens het eerste verkennende gesprek zetten we in op een ontmoeting, waarin we ons wederzijds aan elkaar voorstellen, met aandacht voor de sterktes én de zorgen van alle aanwezigen. We maken tijd om jullie vraag en de verwachtingen met elkaar te delen en bespreken wat jullie denken dat nodig is. Soms voelen mensen zich na dit ene gesprek reeds geholpen, vaak blijken meerdere gesprekken nodig.
In dat geval volgt een verkenningsfase om jullie kind, jongere en gezinssysteem te leren kennen. Er wordt samen gezocht naar wat hem/haar bezighoudt en wat er nodig zou kunnen zijn om zich weer beter te voelen. Daphne en Krista gaan uit van het unieke van ieder kind of jongere en stemmen hun begeleiding daarop af. Sommigen willen praten, anderen uiten zich liever via spel of creatieve methoden. Er wordt dan ook gewerkt met een diversiteit aan materialen zoals speelgoed, boekjes, spelletjes, (hand)poppen, tekenen, verf, klei, muziek, … en verscheidene ervaringsgerichte methoden zoals psychodrama (uitzetten van ervaringen of situaties in de ruimte), therapeutische wandelingen, verkennen en versterken van sociale vaardigheden (bvb. rots- en watertraining), duplo-techniek … Kortom, alles wat kan helpen om het verhaal in beeld te brengen.
Doorheen deze zoektocht naar begrijpen, ontvouwt zich reeds het proces van verandering. Soms lopen ze ongemerkt in elkaar over, andere keren vraagt de situatie om structuur en een plan van aanpak. De zoektocht naar verhaal vormt tezelfdertijd een ontdekkingstocht waarin onze therapeuten met jullie kind of jongere en jullie als gezin op zoek gaan naar kwaliteiten en hulpbronnen om hen weerbaarder te maken en jullie als gezin terug te verbinden.
De verdere begeleiding kan zowel bestaan uit individuele therapie met jullie kind of jongere, ondersteuning van jullie als ouders, gezinstherapie, als uit een combinatie. Wie een belangrijke rol speelt in het verhaal, kan een plek krijgen binnen deze zoektocht.
Kinderen leven namelijk niet alleen, daarom hechten onze therapeuten ook veel belang aan het werken met het gezin en/of netwerk (school, instelling, familie…). In deze moeilijke periode is er veel steun nodig, toch is communicatie (net dan) niet altijd even gemakkelijk. Tijdens ouder- of gezinsgesprekken worden jullie als gezin geholpen elkaar beter te begrijpen en kan gezocht worden naar manieren om anders met elkaar om te gaan.
Er komt tegenwoordig veel af op onze kinderen en jongeren. Onze maatschappij draait snel en er is een constante toegang tot de grote wereld via multimedia. Onze jonge gezinnen zijn de draaischijf en worden meegenomen in dit hoge tempo. De ochtendrush om op tijd op opvang of school en werk te zijn, ouders en kinderen voldoen best wel aan hoge verwachtingen, in de vrije tijd zijn er hobby’s en veelal een druk sociaal leven. Hoe geëvolueerd onze maatschappij ook is, het huishouden runnen blijft een hele klus. Van kinderen wordt vaak verwacht dat ze heel wat tijd op zichzelf bezig zijn en ‘gewoon’ meedraaien in de hectische leefwereld. Veel kinderen en jongeren ondervinden last van dit tempo, de overprikkeling en de druk. Vaak merken we dit in het gedrag van onze kinderen en jongeren, we maken ons er zorgen over of het irriteert ons, geeft ruzie en spanning in onze gezinnen. Het gedrag waarmee een kind of jongere toont dat het zich niet goed in zijn vel voelt, kan heel uiteenlopend zijn:
Ouders kunnen ook contact opnemen wanneer ze zich zorgen maken over de ontwikkeling van hun kind, zich vragen stellen rond opvoeding of wanneer jullie geconfronteerd worden met een moeilijke situatie die meer zorg vraagt dan je als ouder van nature voor handen hebt.
Aanmelden:
0470 97 42 48
of mail naar jeugdteam@origozele.be
Afhankelijk van de leeftijd kan een kind of jongere zelf contact nemen of kunnen ouders dit doen. Tijdens onze gesprekken kiezen we ervoor geen inkomende oproepen te beantwoorden. De kans is daarom groot dat u op onze voicemail terecht komt. Laat duidelijk uw naam en telefoonnummer achter. Wij doen ons best de dag zelf terug te bellen, uiterlijk 2 dagen later. Dank voor uw begrip.
Tarief en duur
Er wordt ook binnen de conventie gewerkt
Gelieve afspraken 48u op voorhand af te bellen. Afspraken die niet binnen de 48u worden geannuleerd, worden in rekening gebracht.
Terugbetaling
Er is een grote verscheidenheid tussen de mutualiteiten qua terugbetaling. Bij sommige ziekenfondsen worden jaarlijks een aantal psychotherapiesessies terugbetaald, andere betalen eenmalig een aantal sessies terug.
Klik op de link voor een overzicht
Het aanvraagformulier kan je via de website van je mutualiteit of aan het loket verkrijgen.
Voor meer info kan je steeds bij onze therapeuten terecht.
Multidisciplinaire praktijk Origo
Avermaat 155, 9240 Zele, East Flanders, Belgium
Copyright © 2021 Multidisciplinaire praktijk Origo - Alle rechten voorbehouden
Ondersteund door GoDaddy
We gebruiken cookies om websiteverkeer te analyseren en de ervaring op je website te optimaliseren. Als je het gebruik van cookies accepteert, worden je gegevens gecombineerd met de gegevens van alle andere gebruikers.